HPV-vaccinet lobbades rakt in i våra barn – så här gick det till

Tror du att de behandlingar som våra barn får är noga övervägda? Att våra läkare och forskare noga utrett att det finns ett behov? Att man har gjort långa utredande studier innan en behandling sätts in till våra barn? Att vaccin som ges som förebyggande behandling till friska barn är mer utredda just för att de ges till friska individer? Till barn?

Resumé skrev en artikel med titeln ”Från ingenting till succé – på nolltid”. Det var en artikel som handlade om att GlaxoSmithKline hade uppmärksammades för att genom klassisk lobbying, på rekordtid hade lyckats driva fram ett beslut om att alla flickor i tolvårsåldern skulle erbjudas vaccinering mot livmoderhalscancer. Johan Thor, public affairschef för GSK blev därför Årets lobbyist 2008.

Så här motiverade juryn för Årets lobbyist sitt val:

”I sin kampanj för att få in HPV-vaccin i allmänna vaccinationsprogrammet har de fått med sig andra tunga aktörer, som frivilligorganisationer och politiska partier. Frågan kom från ingenstans, väcktes ur en icke existerande debatt, men GlaxoSmithKline satte snabbt dagordningen och drev fram ett beslut i frågan. ”

I artikeln går också att läsa ”Men i januari kom ett bakslag: SBU, Statens beredning för medicinsk utvärderingen, hävdade på DN debatt att en obligatorisk vaccination inte borde införas.”

Det var alltså aldrig läkare, eller vården, eller medicinska auktoriteter som drev detta, det fanns inget uttalat behov, utan det var ren och skär lobbying och politik. Att HPV-vaccinet sedan är det vaccin i barnvaccinationsprogrammet som har flest biverkningar, hör inte hit, inte heller att en massa flickor har skadats av det. Inte heller att livmoderhalscancer inte är något stort problem. Inte heller att detta var det första vaccin framtaget med genteknik, GMO – hur många vet det? Men allt detta är en annan historia och kommer att avhandlas i en annan artikel. Här vill vi bara visa att det din dotter får injicerat är mer baserat på lobbying och politik än det är baserat på medicin och vetenskap.

”HPV-vaccinering behövs egentligen inte – det är bara lobbying” /VÄSTNYTT
HPV-vaccinet har kommit in i det svenska barnvaccinationsprogrammet mer genom hårt lobbyingarbete från GlaxoSmithKline än av nyttan med vaccinet.

Jäv utreddes inte vid vaccinbeslut
>> https://www.svd.se/jav-utreddes-inte-vid-vaccinbeslut/av/inger-atterstam

>> http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16006923.ab

Rekordstor vaccinnota är mörklagd – oacceptabel
När den godkändes 2010 och började genomföras 2012 var kostnaden lika stor som alla andra vaccineringar tillsammans; mellan 200 och 300 miljoner var siffran som angavs.
>> https://www.svd.se/rekordstor-vaccinnota-ar-morklagd–oacceptabelt/av/inger-atterstam

Socialstyrelsens chef kritisk till HPV-jäv
>> http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5396390

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

nitton + 3 =